Október 4-5: Kibertér Konferencia - Budapest Conference on Cyberspace


"Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért"

Az év kiemelt eseményeként 2012. október 4-5. között Budapest adott otthont a 2011. novemberében először Londonban megrendezett Kibertér Konferenciasorozat következő, második rendezvényének, melyen több mint 60 országból megközelítőleg ezer érdeklődő vett részt. Beszédet mondott többek között Orbán Viktor miniszterelnök, William Hague az Egyesült Királyság külügyminisztere, Kim Sung-Han, Dél-Korea külügyi és kereskedelmi miniszterhelyettese és Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ez volt az első alkalom, hogy hazánk rendezzen meg ilyen témájú és globális kihatású eseményt, valamint hogy egy ilyen komplexitású és célú védelmi rendszer biztosítsa a résztvevők biztonságos ICT kommunikációját.

A rendezvény házigazdája, Martonyi János külügyminiszter a Millenárison zajló rendezvényt lezáró beszédében eredményesnek értékelte a konferenciát, melyen ismételten bebizonyosodott, hogy az országoknak a jövőben is együtt kell működniük a szabad és biztonságos kibertér megteremtéséért.

A konferencia szervezésében társelnöki feladatokat látott el a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke, Zala Mihály, aki a konferencia második napján, a Felügyelet által rendezett Kritikus Infrastruktúra Védelem című műhelybeszélgetésen vett részt. Beszédében az új típusú megközelítés szükségességét hangsúlyozva kiemelte, hogy az információbiztonsági tudatosítás valamennyi felhasználóra történő kiterjesztése, valamint a kritikus infrastruktúra védelem tekintetében az államokon átívelő valódi információ megosztás nélkül a hatékony kibervédelem elképzelhetetlen.

Zala elnök úr a konferencia társelnökeként felkérést kapott a Fiatalok Fórumán történő részvételre is, melyben arra vonatkozóan vont le tanulságokat, hogy a fiatalok milyen módon látják a kibertér jövőjét, illetve a fiatalság kiber jövőképét illesztette az idősebb szakértők és döntéshozók által kialakított kibertér kereteihez.

A konferencián elhangzott előadások ismételten megerősítették a Kormány jogalkotási programjában szereplő elektronikus információbiztonságról szóló törvény megalkotásának szükségességét.

A Kibertér Konferencia soros rendező országa 2013. októberében Dél-Korea lesz.