TÜK-oktatás

 

Általános ismertető a titkos ügykezelők részére szervezhető oktatásról és vizsgáról

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 7. § (1) bekezdése szerint a titkos ügykezelő foglalkoztatásának egyik feltétele a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény és az R. ismeretéből, gyakorlati alkalmazásából tett sikeres vizsga (a továbbiakban: TÜK-vizsga). A TÜK-vizsgára történő felkészítés és a TÜK-vizsgáztatás nemcsak az állami szerveknél, hanem a minősített adatot kezelő gazdálkodó szervezeteknél kinevezett titkos ügykezelőket is érinti.

Az R. alapján a minősített adatot kezelő szervek vezetői felelősek azért, hogy csak olyan személyeket foglalkoztassanak titkos ügykezelői munkakörben, akik TÜK-vizsgával rendelkeznek. A Nemzeti Biztonsági Felügyelet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, továbbá a minősített adatot kezelő állami szervek szervezhetnek és tarthatnak R. szerinti oktatást és TÜK-vizsgát.

A gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatottak, valamint a foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkező magánszemélyek az R. alapján jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett TÜK-vizsgán vehetnek részt.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett TÜK-vizsgára jelentkezés

Tájékoztatjuk a TÜK-vizsgára jelentkező gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatottakat, valamint a foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkező magánszemélyeket, illetve a tisztviselőket, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett oktatással és vizsgával kapcsolatban az egyetem honlapján találhatnak további információkat a következő címen: https://vtkk.uni-nke.hu/kozigazgatasi-vizsgak/titkos-ugykezeloi-vizsga/jelentkezes.

 

Tananyag

A titkos ügykezelői ismeretek című tananyag a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának alábbi oldalán érhető el: https://vtkk.uni-nke.hu/kozigazgatasi-vizsgak/titkos-ugykezeloi-vizsga/tananyag-es-kovetelmenyrendszer.